Back to Åseda.

Idag blev det en sväng ner till Åseda för lite hundträning, går en kurs som Smålands hundägarskola håller i (http://www.smalandshund.se/). Var fjärde gången idag så vi är snart halvvägs igenom. Själva kursen är riktigt riktigt bra tycker jag, vädigt kunniga och man får verkligen den hjälp man behöver. Iallafall så körde vi idag vidare på det vi har lagt grunden till, linförighet, stanna och inkallning. Linförigheten funkar bra, kör utan koppel så jag är nöjd men kan alltid bli bättre :) Stanna kvar funkar bättre och bättre tycker jag, men inkallningen... Ja visst han kommer men det är ingen riktig fart i den, så fort han hör "kom" så ska han ju flyga iväg och bara pang rätt in ;) Beror nog lite på att han blir låg efter ett tag, funkar betydligt bättre hemma än vad det gör där. Jaja som sagt det är ju mest en kurs för att hussarna och mattarna ska göra rätt och jag är ganska säker på vad jag gör för fel så vi ska väll se om jag inte kan lyckas lösa det med :))
Kursen är i vart fall på 2 timmar varje söndag, en timmes praktik först och sen en timmes teori där man går igenom vad som har hänt, varför osv. Det blir även lite ris och ros ibland ;)

Passade även på att släppa i träningsgryt när jag ändå var där, tanken är att starta på GAS sista helgen i Augusti. behövs nog ett par träningstillfällen sen så är han nog färdig. Behöver fortfarande lite hjälp med att komma runt, får knacka lite för att han ska få ordentlig fart ;) Skäller gör han iallafall :D


Ett annat träninstillfälle :)


Vafan husse, släpp mig nu!!

Imorgon börjar man jobba med efter fyra veckors semester, är ju med blandade känslor alltså. Skönt att få in lite rutin i vardagen igen men det är ju rätt gött att vara ledig alltså :)) Blir iofs bara tre veckors jobb sen så ska vi tillbaka till skolbänken igen :) Sen så är det ju dags att börja dra upp det svarta guldet ur sjön nu igen, premiär ilägg ikväll sen så går det i ett hela Augusti och halva September så sysslolös blir man nog inte iallafall ;)

Simma lugnt!

Hundträningens vara eller icke vara?

Gomiddag gott folk, hoppas allt står väll med er för här är det iallafall prima. Ska strax bege mig neråt Västervik för en snabbvisit men tänkte göra ett inlägg här först :))

Igår kväll var jag iväg på kalas och då hammnade jag i en rätt intressant diskussion. Vem som har rätt eller fel är ju upp till var och en men jag hävdar att jag har rätt iallafall.
Att man har en lydig hund är grunden för en bra relation till sin bästa vän, man får ut så fruktansvärt mycket mer. Både hemma och när man jobbar med hunden praktiskt. Hur gott är det inte att kunna vissla av hunden från drev eller ståndskall tillexempel? Misslyckas med det och skylla det på jaktlust eller annat är bara bullshit. Då har man inte nått hela vägen fram med sin träning. Detta är ju nå inte så lätt att uppnå kanske, med vissa individer kanske det går lättare och med vissa får man jobba mer.
Iallafall så förstår ju inte hunden Svenska, den hör ju bara ett visst ljud. När den hör detta ljudet så vet den att den ska göra si eller så för att då är husse nöjd.
När en hund hör ordet "Sitt" så förstår ju inte den den mänskliga innebörden av detta utan den vet att när detta ljud kommer så sätter jag mig ner. Kunde lika gärna säga "hemkomochhjälpmig" igentligen.
Nu är det så att jag tillåter min hund på kommandot "Sitt" att välja om han vill sitta eller ligga. Vanligt Scenario är att han sätter sig och är han under kommandot en längre tid så väljer han att lägga sig ner.
Diskussionen handlade då om att jag gav min hund valfrihet, han får ta egna initiativ. Ja visst det får han, men vad är skillnaden mot att ha han sittande hela tiden? Då får han ju välja om han vill titta åt höger eller vänster, vifta på svansen etc. etc.

Sen ser jag inget fel med att "sitt" är ett strikt "sitt" om man vill att hunden är med mer, och väljer "ligg" när man vill ha hunden till att koppla av.
Det beror som sagt helt på vad målet med träningen är, mitt mål är att hunden ska vara kvar på platsen. Jag ser det bara som en fördel om han lägger sig ner och kan släppa omgivningen och varva ner.
De jag diskuterade men hävdade ju då att han inte kan skillnaden på sitt och ligg, det är klart han kan!  (se bild bevis :) )Jag har ju bara byggt upp ett kommando med tydliga ramar, det här ska du hålla dig inom. Men kommenderar jag ligg så ska han ligga, alltså har det ljudet en annan innebörd, andra ramar som han ska hålla sig inom.

Fin bild på hunden :)

Jaja, att ge sig in i diskussioner med hundfolk kan ibland liknas med att sitta i riksdagen. 300 olika individer som tycker och tänker på sitt egna lilla sätt och försöker hugga den andre i ryggen så fort tillfälle ges ;) Personligen tycker jag att det är inte metoden som räcknas utan resultatet utav träningen. Har man en hund man kan lite 100% på så kvittar det väll vilken metod eller hur man har byggt upp sin struktur med kommandon och krav?

Sen så är det klart att man har ju sina övertygelser ;)




Skål på er!




Hur ska man lyckas med detta?

Som jag skrev häromdan när vi var ute på sjön så stöte vi ju på ett helt gäng fina fåglar, nämligen skarv. Turligt nog så har vi i denna sjön dispans från Länsstyrelen att bedriva skyddsjakt på denna art.
Vi har också gjort så i ett par år genom att vi har ställt ut runt hela sjön och sen fått fåglarna att börja flyga.. :)
Tyvärr är ju inte detta särdeles effektivt, vi har kanske lyckats få ner 5-10 fåglar som mest när vi har varit ute. Och då pratar vi nog på närmare 50 bössor :/  Problemet ligger i att man inte kan komma tillräckligt nära med båt, man måste alltså stöta upp dem. Det i sig är inte svårt det kan jag lova, de lyfter nästan bara de hör en båtmotor starta. Enda gången de är i närheten är när man är ute på en liten nöjestur och det farligaste man har med sig är tandpetare till brieosten...
Jaja i vart fall så får man stöta upp dem, men dom lyfter alldeles för högt, långt långt utanför rimligt skotthåll med hagelbössa. Kuljakt på fjäderfäna är ungefär lika aktuellt som att sätta en dynamitgubbe på ön där de sitter, är alldeles för tättbebyggt och för mycket folk runt sjön för att de ska kunna anses säkert.
Innan har de alltid suttit på den ena av våra 2 öar som vi har i denna sjö, men nu har de börjat kolonisera den större av de två. Var ute en sväng i går med båten och det lyfte säkerligen ett åttiotal därifrån, och det var bara på den ön.

Funderar på om man skulle införskaffa sig ett camouflage nät och lägga sig under och vänta, men problemet är att jag har inte anning om när var och hur? Sträcker dom tillexempel? Ska man sitta ute på morgon eller kväll? Är det helt kört när man lyckats skjuta en eller fortätter de cirkulera eller drar de till grannkommun?

Det får lösa sig, ska nog forska lite i detta tror jag. Är inte aktuellt förrens den 15 augusti ändå, men då så ska vi nog ut en sväng :))



Glad fortsättning!!

Gå och Fiska?

Morfar ringde mig igår och undrade om jag inte kunde ta och hjälpa honom lägga i Siklöje näten, jovisst sa jag även om jag är lika förtjust i fiske som Rådjuret är i Vargen... Men man måste vara snäll mot dom gammla :)
Jaja ut på sjön kom vi iallafall, på vägen ut så råkade vi stöta på ett kompani mycket trevliga fåglar...

Flock med skarv som lyfter vid Södra wixen

Jo, ni ser rätt. Det är en hel hög med Skarv som är på väg att lyfta. Förhoppningsvis blir det lite skyddsjakt på dom i år igen :) Brukar vara en trevlig tillställning där alla som bor runt sjön går man ur huse bara för att vara med och jaga. Dock är de rätt svårjagade, lyfter högt direkt och lämnar gärna sjön. Det hade ju varit perfekt om det varit permanent. Tar ju som sagt död på en del träd på öarna runt omkring.
Nu tillbaka till fisket, vi fick i näten och allt var frid och fröjd tills vi skulle ta upp dom idag. Eller ja det gick bra det med, men målet var ju att fånga siklöja, istället fick vi ungefär 3 miljoner små abborar :@ alla som har fiskat med nät vet hur kul det är att ta bort dem ;) Vi fick i allafall en siklöja så det var ju nästan värt besväret :) Resten får bli kräftbete, det går det alltid åt :)



Här har vi mannen som har försökt få en intresserad av fiske sen man var tillräckligt storför att hålla i ett fiskespö, fick vänta lite längre iallafall innan han satte ett gevär i händerna på en :) Han har iallafall lyckats med Jakten :)

Sen var jag ute en sväng igår och skulle se om jag inte kunde ha lite tur för en gångs skull och fixa en liten matgris till kräftfiske premiären på måndag, men det ville sig inte som vanligt ;) Åtelgudarna är inte förtjusta i mig tror jag, satt iofs inte så jätte länge. ungefär tolv var klockan när jag gick hem.
Satte upp en ny rulletunna med på ett nytt ställe igår med,vi får väll se om några svin hittar dit.

Bjuderpå en bild från åteln med middagsgäster med :)


Sugga med kultingar

Over and Out!

Vilka svin...

Herregud, var inne på Granngården idag och skulle ha tag i lite fodermajs till åteln hemma. Kanelgifflarna har ju tagit slut nu ;) Tror nästan dom äter bättre än en själv ibland där uppe i skogen :) I vartfall så kom jag in i butiken och fick till svar när jag frågade: Där borta någonstans och ett lätt viftande med handen.
jaja tänkte jag jag hittar väll, när jag väll hade hittat majsen så trodde jag jag skulle få en hjärtinfarkt, 350spänn för 25 kilo. alltså 14 kronor kilot vilket jag tycker är sanslöst. La benen på ryggen fortate än kvickt och stack ner till ica och köpte färskpotatis itället :D "bara" 7 kr kilot.
Så idag blev le menu för grisarna rå färskpotatis som serveras på en bädd av havrekross. Får väll hoppas att det passar så dom inte sticker till granngården och serveras Norma Oryx istället. Tänkte det skulle var deras dessert här istället ;)

Ikväll tänkte jag att jag skulle lägga det första övningsspåret till öppen klass till Jäger, blir med rådjursklöv och nötblod. Tänkte lägga ett ganska enkelt till att börja med, kanske en 300 meter med några vinklar men inga blindgångar. Får se kanske ändrar mig när jag väl står där ute i granplanteringen.
Spåret får ligga över natten så går jag det tidigt i morgon, går det bra så tror jag att jag anmäler mig till viltspår om ett par veckor. Både jag och hunden är sugna på ett championat nu :D



Här är den 3 stjärninga restaurangen...

och härifrån kommer efterrätten...


En utav nattens middagsgäster, måste dock säga att de har dåligt bordskick :)



Skitjakt på er!

Lag SM för retrivers

Upp och hoppa tidigt idag efter en fin grillkväll igår med lite whiskey och så.. Nej då var inte så farligt som man kunde tro.
Jaja iallafall så skulle jag, tanten och den aldrig svikande vapendragarn Fredrik iväg och vara Funktionärer på SM för retrivers under dagen på Rallingsåsgården. Vädergudarna var iallafall med oss under större delen av dagen förutom i slutet, undrar om det beror på att jag skjutit alldelses för mycket åt deras håll idag ;)
Väll där så fick vi våra platser tilldelade och jag och Fredrik skulle vara på station nr.4 som innebar vatten apportering, 2 dirigeringar och en markering. Eftersom det var Lag sm så var det 3 hundar i varje lag alltså en uppgift var.
Mycket trevlig dag där man fick se mycket fina hundar och ett fint arrangemang, fick frågan upprepade gånger under dagen om jag inte skulle ta och skaffa en apportör nu då? Nja, jag har ju redan en, fast det är klart. Hundar kan man ju aldrig ha för många ;)
Fick även lite tips om viltspårdommare i närheten för min hunds framtida karriär vilket kändes toppen :)

Det är ett hårt jobb så dagen avslutades i TV soffan hemma hos fredrik, avnjutandes en härlig pizza och filmen The Tourist :)

Idag hade jag allt med mig kameran så bjuder på lite pics med :)


Labbe ute och hämtar markeringen.


Nytt lag på plats


Kastare Fredrik och den bästa båten som vi tog istället för Titanic II


Provsamordnaren själv, Leif Lilljebladh



Excellent, Very Good, Good...

Nu är man hemkommen från en helg nere i Osby och skåne. Har varit nere på TJTKs sommarträff för första gången, definitivt inte sista kan jag meddela. Träffat mycket härligt folk och hundar och förhoppningsvis fått lite nya vänner ;)
Åkte ner i torsdagsmorgon för att vara nere till grytträningen på Fredskog som skulle vara på eftermiddagen.
Testade att släppa hunden där men var nytt gryt och han är inte så erfaren än så det funkade väll sisådär. Gick runt mellan ettan och tvåan men ville inte upp på hyllan så fick hjälpa honom lite där. skallade och släppte som han skulle så den biten funkade bra men provstarten lägger vi på hyllan ett tag till :)

Till fredagen hade jag anmält mig till ett anlagsprov i viltspår, första gången jag gick ett sådant prov så lite nervös var man allt.
Provet gick i Attarp utanför Hässleholm och liggtiden var ca 4 timmar, hade regnat en hel del på morgonen så det var väldigt fuktigt ute.
Väl där så var det bara på med selen och visa på hunden, Lyckligt nog så gick han perfekt i lagom tempo och med mycket bra nogranhet, tog alla vinklar och bloduppehåll riktigt bra vilket gjorde att han belönades med maxpoängen 42 vilket var mycket roligt :) En liten bekräftelse att man har lyckats med den träningen iallafall. Nu ska vi bara ge oss på Öppenklass med snart :))
Måste bara säga att det är riktigt roligt att vara ute i skogen där nere, mycket löv och fina marker.

Efter provet så drog jag, hund och tant vidare ut till Fredskogs huncenter för lite skitsnack, korvgrillning och testsläpp i grishägnet. Korv behöver jag ju inte beskriva hur man äter så vi hoppar direkt till grishägnet istället ;)
Det var Jägers första kontakt med levande svin så det var både spännande och nervöst. Det var ju därför jag köpte kräket trots allt :D

Hägnet var på ca 6 hektar och det var 5 svin därinne.
Strök kopplet och tänkte att nu går han väll runt benen på mig men icke, han stack iväg 50 meter och började söka. Efter ett par minuter hittade han en gris som han först blev lite fundersam på. Gick ett par varv runt och tänkte vad är det för kötthög som ligger här. Sen kom skallen :))
När väll grisen kom på benen så hängde han på bra. Hade fint arbetssätt inte för på men ändå inte för långt ifrån, klart det var inte perfekt men för att vara att vara första gången...
Trodde väll att han skulle söka mer kotakt och komma efter ett par minuter men icke. Grisen rörde sig bort och så gjorde hunden men. Efter en kvart funderade jag på om det var något fel på han ;)
Testade då en inkallning, SOM FAKTISKT FUNKADE!! Dålig jaktlust eller bra lydnad? ;)
Kopplade lite snabbt och sen på igen, allt som allt jagade han ca 40 minuter så jag är mer än nöjd.
Hur var hägnet då? Grisarna var väll lite väll tama kanske, både på gott och ont. Inte bra om hunden får en smäll direkt men inte kul när man möter monsternasse i granplanteringen sen...

Lördag var det dags för utställning, ytterligare en sak jag aldrig gjort innan. Domare var Heinz Tietz från vårat germanska grannland, 63 hundar tror jag det var anmälda så det var gott om svartråttor.
Hade startnummer 7 så hade ju en stund på mig att spana in hur man skulle göra.
När det var min tur sen så började det ju bra... Först ville han inte stå och bli mätt, sen ville han inte öppna käften vilket han inte har haft problem med innan...
Iallafall omdömet blev Good idag så det får vi väll vara nöjda med, det som fattades var att han skulle vara mer kraftig vilket förhoppningsvis kommer när han blir lite äldre.

Iallafall så har jag haft en kanonhelg med mycket hundsnack och trevligt folk :))

Avslutar med en gammal bild idag igen ;) måste ge er lite mer fräscha bilder snart :)



Over and Out!

Spårträning med hunden

Idag vart det lite spårträning med hunden, tänkte jag skulle starta på Viltspårprov nere i Skåne i helgen när jag ändå ska dit på TJTK sommarträff. Så lite träning så här i sista minuten sitter aldrig fel. Jag la spåret ungefär vid halv fyra i medvind. Började i på en fälla som vi planterade för ca 5 år sedan så det var en del gran med ganska mycket sly. har tyvärr inte hunnit med att röja där än. När jag la spåret så var det torrt ute och ca 20 grader varmt så det var hyffsade förhållande. Spåret började med 30 meter raksträcka för att sedan göra 90 grader vänster in i kanten på en gran plantering, andra vinkeln där, inget bloduppehäll än sålänge. ca 70 meter rakt därifrån varav de sista 15 meter innan vinkel utan blod. la även i ett blindsoår i vinkeln på ca 15 meter utan blod och blod i rätt riktning. Spåret gick sedan vidar upp i storskog med 2 vinklar till och ett par bloduppehåll. Liggtiden på spåret var ca 4,5 timmar.
En timme efter jag hade lagt spåret så öppnade verkligen himmeln sig och det öste ner, vilket senare ställde till lite problem för min hund. Tror det var det iallafall. Har mest varit torrt och fint när jag spårat med han innan. En annan teori jag har är att det var första gånden jag använde rådjursklöv. Har spårat med vildsvinsklöv innan bara för att försöka få in en prägling på det viltet.

När jag väll gick spåret sedan så började det bra men han tappade spåret vid ett par vinklar och började ringa, som tur var löste han det utan hjälp från husse, så jag tycker vi får vara nöjda med tanke på ösregnet innan och att det var en ny doft för han.

Måste tänka på att använde mer snitslar med när jag lägger spåret, tycker jag sätter dom tätt men likväll så glömmer man snabbt bort hur man lagt spåret och får lite på hunden. Det är ju iofs bra men det hade varit skönt att ha snitslar inom synhåll från varandra hela tiden. Hade varit lättare att lära sig läsa hunden då, nu har man ju som sagt inte helt hundra koll på vart spåret går. Men tycker ändå att man ser tydligt när han är lite osäker på spåret. Tittar gärna upp på husse då och söker lite stöd samt att han tar vida svängar.

Spåret löste sig ändå bra, vi kom som sagt fram till slutet utan att jag hade behövt hjälpa honom och inom godkänd tid med :))

Imorgon blir det nog bara lite lydnadsträning, eller ja vi får se. Det kanske börjar klia i spårläggar handen ;)



En bild från i höstas, Jäger med Älg :)

Ha det bra!

Första inlägget

Hej!
Denna blogg kommer att handla om mig och det jag tycker är roligast, nämligen hundar, jakt och skog.
Vem är då jag, Jonathan är namnet och är från småländska höglandet, närmare bestämt Eksjö. Om ni inte har förstått det innan då så ägnar jag en hel del tid åt att vara ute i skog och natur, allra helst med min hund och ett par goda vänner.

För tillfället har jag bara en hund hemma, en tysk jaktterrier som faktiskt är ett år precis idag. Grattis passar vi på att säga. Tanken med honom är att ha till jakt ovan jord främst. även om det blivit en del grytträning främst för att kunna starta med honom på jaktprov. Ska försöka få han att välja vildsvin i första läget eftersom det är det som intresserar husse allra mest med :)) Än sålänge har det inte blivit mer än att jag har spårat konstlade gris spår med honom, har intalat mig själv att det är bättre att vänta med att åka och släppa han i test hägn så länge som möjligt men nu så är det snart dags. Ska ner till Skåne i helgen på Tysk jaktterrier klubbens årliga sommarträff och den ska ju äga rum på Fredskogs hundcenter där de har hägn träning så jag passade på att boka en tid där när jag ändå skulle ner. Vi får se men hoppas att det går bra iallafall, så han får smak på det hela :)

Inte helt färsk bild men jag tycker att den är fin :)

Lägger upp en bild på mitt Vilddjur som valp, nu är han inte lika oskyldig längre ;)

Over and out
jonathan

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0